Skip to content
heppa_hero

Tarinamme

Wihuri Metro-tukun tarina sai alkunsa vuonna 1901 Kaarinassa, kun Hjalmar Aarnio alkoi kuljettaa kauppiaille Edla-vaimonsa paistamia leivonnaisia myytäväksi. Hjalmar huomasi, että suurista ostoeristä sai tingittyä, joten hän alkoi ostaa tavaroita yli oman tarpeen ja myydä niitä.

Hevoskärryjä kaupalla

1920

Edlan kuoltua Hjalmar jatkoi Hjalmar Aarnio Oy:n liiketoimintaa yksin, kunnes tutustui tulevaan vaimoonsa Rakel Hellbergiin.

Laman jälkeen Hjalmar oli aktiivisesti mukana, kun pienet tukkuliikkeet yhdistivät ostonsa teollisuuden myöntämien alennusten innoittamina. Mainonta yleistyi ja pienen vastustelun jälkeen myös Hj. Aarnion kuorma-autot saivat yrityksen nimen kylkeensä.

Kuorma-auto Aarnio

1940

Liiketoiminta kasvoi ja 1940-luvulla perustettiin Tukkukauppojen Oy eli Tuko, johon yhdistyi aiemmin nimensä muuttanut Aarnio Oy, Tukkukunta ja kolme muuta yritystä.

Aarnion liiketoiminta kasvoi sotien jälkeen kahvipaahtimolla, ompelimolla ja uusilla varastoilla kunnes yleislakko ja lama kurittivat kaupankäyntiä. Myynti lähti jälleen kasvuun, kun edustajat alkoivat säännöllisesti käydä asiakkaiden luona.

Miehiä tukkukaupassa

1960

Hjalmarin kuoltua Rakel avioitui laivanvarustajana uransa aloittaneen merenkulkuneuvos Antti Wihurin kanssa ja toimi tärkeänä linkkinä kahden uranuurtajan elämäntyön yhdistämisessä. Vuonna 1961 Aarnion ja Wihurin liiketoiminnot yhdistyivät Wihuri-Yhtymäksi.

Ensimmäinen Aarnion pikatukku perustettiin Turkuun 1962. Kauppiaat saivat nopeasti täydennystä ja lisäalennuksen, kun keräsivät tuotteet itse. Aarniosta kasvoi Suomen suurin pikatukkuketju 11 tukulla.

Wihuri-Yhtymä osti 1970 kilpailijansa Maamiesten Kauppa Oy:n osakekannan, ja se fuusioitiin Wihuriin 1976. Vuotta aiemmin Wihuri-Yhtymän nimi muutettiin Wihuri Oy:ksi.

Aarnio logistiikka vanhat kuorma-autot

1980

Ensimmäinen Metro-nimellä kulkeva pikatukku avattiin 1980-luvulla, ja se palveli myös toimitustukkuna. Uusina tuotteina alettiin myydä tuoretuotteita sekä oluita, viinejä ja väkeviä alkoholijuomia. Kun tukolaista tukkukauppaa alettiin kehittää toden teolla 1990-luvulla, koko ketjun nimeksi otettiin Metro.

Metro-tukkuun yhdistettiin pika- ja toimitustukku, tuoretuoteosasto sekä terminaalitoiminnot. Liiketoiminnan siirryttyä Aarniolle ensimmäinen Aarnion Metro-pikatukku avattiin Tampereella 1991.

Antti Aarnio-Wihuri siirtyi vuonna 1988 Wihuri Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi ja jatkaa tehtävässä edelleen. Hän on tehnyt pitkän uran perheyhtiön palveluksessa jatkaen isänsä Hjalmar Aarnion, äitinsä Rakel Wihurin sekä Antti Wihurin elämäntyötä.

Tampereen Metro pikatukun avajaiset 1991

2000

Wihurin Oy:n hallitus teki vuonna 2016 päätöksen oman logistiikkakeskuksen rakentamisesta Vantaan Viinikkalaan. Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku siirtyi itsenäiseen hankintaan ja logistiikkaan vuonna 2018, minkä jälkeen jo aiemmin osuuskunnaksi muutettu Tuko Logistics päätettiin purkaa.

K3 henkilökuntaa

2020

Tänä päivänä Wihuri Metro-tukku on yksi päivittäistukkukaupan johtavista toimijoista Suomessa. Asiakkaitamme palvelevat koko maan kattava pikatukkujen verkosto, toimitusmyynti, verkkokauppa sekä K3 Logistics -yritysalueella sijaitseva logistiikkakeskus.
Huolehdimme päivittäin 30 000 foodservice- ja vähittäiskauppa-asiakkaamme sujuvasta arjesta kautta maan.
Kansainvälisesti toimivaksi monialakonserniksi kasvanut Wihuri on edelleen suomalaisessa perheomistuksessa.